4 maart 2022 / 

 / 

Wiskundige Ab van der Roest: ‘Wiskunde wordt wel de taal van God genoemd.’

Ab van der Roest

In deze nieuwe serie vragen we professionals naar hun vakgebied en hoe het christelijk geloof relevant is in hun werk.

Ab van der Roest is sinds 1980 wiskundedocent in hart en nieren. Hij behaalde in de jaren ’90 zijn doctoraat Wiskunde aan de Universiteit van Utrecht, en bleef ook daarna lesgeven. Jaarlijks organiseert hij het symposium ‘Wiskunde en geloof’ op het Ichthus College in Veenendaal. Per 1 augustus 2022 gaat hij met pensioen. Ab: ”Ik zie een belangrijke taak en verantwoording voor ons leraren: onderken de geloofstwijfel bij jongeren, wijs ze er niet om af. Soms wordt geloof te veel losgemaakt van kennis, maar er is zoveel dat we niet begrijpen.” 

Waarom koos u voor de wiskunde? 

”Per ongeluk en uit pure luiheid. Hoewel ik niet in toeval geloof, ik zie het als leiding. Ik was een lastige leerling en had een gruwelijke hekel aan school. In wiskunde was ik goed. Tijdens een verplichte studievoorlichting vertelde ik om die reden dat ik programmeur wilde worden. Maar, werd mij daar verteld, van programmeurs zijn er straks meer dan genoeg. Beter werd ik wiskundedocent, daar zou altijd behoefte aan zijn.  ‘Oké’ dacht ik, en schreef mij in voor de lerarenopleiding. Ik heb er vooraf dus niet heel goed over nagedacht. 

Maar al bij mijn eerste stage wist ik: dit vak past bij mij. Ik vertel graag verhalen en geniet ervan om stof uit te leggen tot het kwartje valt. Lesgeven gecombineerd met het luisteren naar jonge mensen, dat maakt dit vak zo mooi. Ze delen zoveel met jou als docent, van kwetsbare gesprekken over homoseksualiteit tot kletsen over hun wekelijkse vrijdagmiddagborrel.” 

U geeft les op het Ichthus College in Veenendaal, een christelijke school. Is er een relatie tussen wiskunde en het christelijk geloof? 

”Vanzelfsprekend. Daar ben ik het levende bewijs van, ik ben wiskundige en gelovig. Wiskunde wordt wel de taal van God genoemd. Hoewel ik daar terughoudend in ben, God heeft de wiskunde niet nodig, begrijp ik die uitspraak wel. Het wonder van de schepping en de wetmatigheden laten zich beschrijven in de taal van de wiskunde. Neem eb en vloed, dat is wiskundig gezien sinus en cosinus. In de periodieke bewegingen om ons heen zie ik de scheppingsorde. Ooit zijn de complexe getallen bedacht. Die blijken nu perfect toepasbaar op elektriciteit. Dat verwondert mij als wiskundige en als gelovige.”

Er komen veel getallen voor in de Bijbel, leest u als wiskundige de Bijbel anders? 

”Ik vind exacte getallen in de Bijbel fascinerend. Neem de 153 grote vissen die gevangen werden tijdens de wonderbaarlijke visvangst in Johannes 21. Of de 276 schipbreukelingen wanneer het schip met daarop apostel Paulus vergaat in een storm, Handelingen 27. Waarom worden deze aantallen zo exact genoemd? Zit daar iets achter? Ik weet het niet. Ook de geslachtsregisters in de Bijbel, wanneer je dit narekent, klopt het precies.” 

Kan geloof en wiskunde ook conflicten geven?  

”Jazeker, maar daar heb ik zelf nooit last van gehad. Zo heb ik mij nooit gemengd in de discussie schepping en evolutie. Of de aarde in zes dagen of in miljarden jaren is ontstaan, het boeit me niet. God schiep het, punt. Wat mij wel interesseert, zijn de lessen die we kunnen leren uit het scheppingsverhaal. Namelijk hoe belangrijk rust en regelmaat is in je leven.”  

Toch twijfelen veel jongvolwassenen aan het geloof doordat ze een conflict ervaren tussen geloof en wetenschap. Wat zou u tegen hen willen zeggen? 

”Schreeuw het uit, overschreeuw jezelf desnoods: God is er, Jezus is voor mij gestorven, mijn verlosser leeft! Zoals Job, die op het dieptepunt in zijn leven het niet meer wist maar uitriep: ”Ik weet: mijn verlosser leeft.” 

Hier zie ik trouwens ook een belangrijke taak en verantwoording voor ons leraren: onderken de geloofstwijfel bij jongeren, wijs ze er niet om af. Soms wordt geloof te veel losgemaakt van kennis, maar er is zoveel dat we niet begrijpen. Heb het lef om te zeggen: ik weet het ook niet precies, maar ik geloof het wel.”

Op woensdag 6 april 2022 organiseert Ab van der Roest het jaarlijkse Wiskunde-symposium waar een spreker de relatie legt tussen geloof en wiskunde. Uiteraard onder voorbehoud van de coronamaatregelen. De uitnodiging daarvoor vindt u t.z.t. ook op onze website.  

Biografie Ab van der Roest

Ab van der Roest (1956) is examencoördinator, afdelingsleider en docent wiskunde op het Ichthus College te Veenendaal. Ab is getrouwd met Marjan, heeft vier kinderen en negen kleinkinderen. Na zijn pensioen, in de zomer van 2022, wil Ab van der Roest zich samen met zijn vrouw een aantal jaar zich vrijwillig inzetten voor Mission Kids in China door Wiskunde te geven aan kinderen van o.a. zendelingen. 

In deze serie vragen we professionals naar hun werk en hoe het christelijk geloof relevant voor hun vakgebied:

Verder lezen?

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.