Uit je bubbel: Ontmoetingsdag scholen

Bezweet, maar voldaan ben ik aangekomen bij het Van Lodenstein College. Zojuist heb ik op mijn fiets de Amersfoortse berg bedwongen. Weliswaar met een hartslag van 120, maar toch. In de personeelskamer krijg ik een glas koud water aangeboden (dat nu extra lekker smaakt) en begroeten leraren mij met een vriendelijke handdruk. Zou deze hartelijkheid te maken hebben met de reformatorische inslag van de school? Of is dit nu een vooroordeel? Precies de reden waarom begin dit jaar het Van Lodenstein en het Corderius College, twee Amersfoortse middelbare scholen, elkaar ontmoetten. Om elkaar beter te leren kennen, in alle openheid te praten over verschillen in levensbeschouwing en vooroordelen weg te nemen.
Op het Van Lodenstein spreek ik met Adriaan van Heteren (29), docent Religie, Mens en Samenleving (RMS). In het kader van zijn vak deed de school in februari mee aan de ontmoetingsdag: een interscholair programma dat ForumC aanbiedt aan christelijke middelbare scholen.
Waarheid en bubbels
Dertig vwo 5-leerlingen van het Corderius en het Van Lodenstein kwamen samen op het Corderius. Een dagje geen les. In plaats daarvan een kijkje nemen op een andere school en hoe het daar eraan toe gaat. Wat is leuker dan dat? Maar om leerlingen echt met elkaar in gesprek te brengen, is volgens Van Heteren meer nodig. “Je moet een aansprekend programma hebben dat inhoud aan de dag geeft en leerlingen verplicht om na te denken. ForumC heeft samen met onze scholen een opzet hiervoor bedacht met als titel Waarheid en je eigen bubbel. Een actueel thema dat ook goed aansloot bij de lesstof.”
Perfecte match
Voor het Van Lodenstein was dit de vierde keer dat het college deelnam. Van Heteren legt uit waarom zijn school voor de ontmoetingsdag kiest; “We vinden het belangrijk om met een andere school samen te komen en contact te maken met scholieren die anders denken. Het thema is zeker belangrijk en mooi, maar voor ons zit de feitelijke meerwaarde in de ontmoeting. Onze leerlingen kennen lang niet altijd niet-christelijke scholieren. Daarentegen heeft het Corderius een vrij brede instroom van leerlingen met verschillende achtergronden. Ook is het een school waarmee je je goed kunt verbinden. Dus een perfecte match.”
“We vinden het belangrijk om met een andere school samen te komen en contact te maken met scholieren die anders denken.”
Op rolletjes
Van Heteren noemt nog een andere reden voor deelname aan het programma van ForumC. Een van meer praktische aard. “Als docenten hebben we veel te doen. Het is dan prettig dat ForumC dit programma verzorgt en ons op deze manier ontzorgt. De stichting heeft een groot netwerk van sprekers. Ze kan namen noemen die ikzelf niet zo snel paraat heb. Ook denkt ze mee, verzint opdrachten en werkt punctueel. Bovendien is het prettig dat iemand van ForumC op de dag zelf als dagvoorzitter optreedt. Ik heb nu drie keer meegemaakt dat alles op rolletjes liep. Dat is zeker lekker.”
Elevator pitch
Van Heteren vertelt verder en gaat in op de vragen waarover de leerlingen zich bogen. Wie bepaalt mijn keuzes? Wat is waarheid en wat is wetenschap en welke positie heeft geloof hierin? Hoe ga je om met de waarheidsclaim van de wetenschap? Maar ook concreter: Vind je dat een stadsschool de integratie in de samenleving bevordert? Volgens Van Heteren geen vragen waarover leerlingen dagelijks nadenken en daarom juist goed om dat op deze dag wel te doen. Van Heteren; “Met afwisselende vormen zoals stellingen en gesprekken in gemixte groepjes, wilden we onze vwo’ers stimuleren om hun mening te vormen. Ik vond het persoonlijk ook van belang dat er een elevator pitch bij zat; een goede oefening om voor de groep in twee minuten duidelijk jouw standpunt te formuleren. En het leuke was dat de leerlingen in de pauze daarover doorpraatten en elkaar vroegen: Hoe doe jij dat?”
Trots
Van Heteren maakt duidelijk dat lang niet alle reformatorische scholieren eraan gewend zijn om bevraagd te worden op hun mening. Van Heteren; “En als je dan ergens te gast bent, wordt het nog lastiger. Immers neem je dan vaak een afwachtende houding aan. Wat me daarom deze dag extra is opgevallen is dat onze leerlingen het zo goed deden. Ik was echt trots op ze. Ze konden zich goed verbaal uiten en overtuigend onder woorden brengen waar ze voor stonden. Daarbij hielden ze rekening met de mening van de ander. Ik weet zeker dat deze dag heel wat vooroordelen over en weer zijn geslecht.”
Impact
Heeft deze ontmoetingsdag bijgedragen aan de vorming en christelijke identiteit van de leerlingen? Van Heteren is daar nuchter over; “Het is maar een dag en dus kun je niet al te hoge verwachtingen hebben over de impact. Toch durf ik te zeggen dat de dag weldegelijk iets heeft toegevoegd aan de vorming van onze leerlingen. Er komen vragen. Hoe denk je over euthanasie, over abortus en dat soort thema’s. Leerlingen hebben daar soms al een begin van een antwoord op. Dat moet groeien. In de les komen we er altijd op terug en denken we na over de vraag: Hoe kun je jouw standpunt formuleren naar mensen die niet christelijk zijn?”
“Ik weet zeker dat deze dag heel wat vooroordelen over en weer zijn geslecht.”
Respect
Van Heteren; “Ik zou de ontmoetingsdag absoluut aan andere scholen aanraden. Je moet dan als school goed kijken bij welk vak het past. Ook is het belangrijk om dit te doen met een school met een duidelijk ander profiel. Doe het gewoon eens, zou ik zeggen. Een ontmoeting met een andere school is altijd goed. Leerlingen maken op een ontspannen manier even contact met leerlingen die een andere belevingswereld hebben. Het verbreedt hun blikveld. En ForumC denkt graag mee over een passend programma. Het is echt altijd weer waardevol om te zien hoe leerlingen onderling met elkaar in gesprek gaan en hoe respectvol ze dat wederzijds doen. Dat is mooi om te zien, dat vooral.”