Radix, nummer 2, 2018
Broederlijke én zusterlijke discussie
€ 14,00
In dit nummer:
Schriftgetuigenis en oergeschiedenis. Een theologische herwaardering van het oudeaarde-creationisme Henk van den Belt
De hedendaagse pluimveehouderij ethisch bezien Marinus van Krimpen en Corné Rademaker
Seks en religie. De religieuze dimensie van transcendente ervaringen Jean-Jacques Suurmond
Essay Radix in het Engels? Madness on a stick! Hanna de Vries
Boekbesprekingen
Steven C. van den Heuvel Bonhoeffer’s christocentric theology and fundamental debates in environmental ethics Dubbelrecensie
Daniel C. Dennett From bacteria to Bach and back
Karl W. Giberson Abraham’s dice
Richard O. Prum The evolution of beauty
Elaine Howard Ecklund en Christopher P. Scheitle Religion vs. science
Beatrice de Graaf Heilige strijd
Nick Megoran Warlike Christians in an age of violence
Hans Martien ten Napel Constitutionalism, democracy and religious freedom
Haroon Sheikh Embedding technopolis
Redactioneel
Kortgeleden las ik het boek De naam van de roos, van de onlangs overleden schrijver Umberto Eco. Deze roman, het beste te typeren als een detectiveroman die zich afspeelt in een Middeleeuws klooster, bevat een hoofdstuk met als ondertitel Waarin een broederlijke discussie over de armoede van Christus plaatsvindt. De discussie waar de titel naar verwijst, gaat over de vraag of Jezus zelf bezit had, of alleen het gebruiksrecht op goederen als voedsel en kleding. Voor de betrokken geestelijken hangt daarvan af of ze in luxe mogen leven, of God in armoede moeten dienen. Naarmate het hoofdstuk vordert, wordt duidelijk dat de titel ironisch moet worden opgevat. Want hoe geleerd de vertegenwoordigers van beide partijen ook mogen zijn, wanneer de argumenten tekort schieten, wordt overgegaan op fysieke middelen:
Toen probeerde Alborea, bij gebrek aan argumenten, de ruimte die hem van de minorieten scheidde te verschrijden, terwijl hij luidkeels, en met woorden die ik niet durf herhalen, zijn vaste voornemen te kennen gaf de bisschop van Caffa, wiens manlijkheid hij in twijfel trok, de baard uit te rukken en die baard, strikt volgens de logica van de vergelding, te gebruiken als gesel om hem te straffen.
Terwijl aan het eind van het hoofdstuk “Alborea verwoed aan de baard van de bisschop van Caffa rukte”, stelt de ik-persoon zich de retorische vraag: “Zijn er geen betere argumenten (...) om de armoede van Christus te bewijzen of te bestrijden?”. Ongetwijfeld is dit niet de enige (fictieve) beschrijving van een uit de hand gelopen theologische discussie, maar wel een hilarische. Het is nu eenmaal zo dat bij onderwerpen die ons aan het hart gaan - en levensbeschouwelijke vragen nemen daarbij een belangrijke plek in – de gemoederen verhit kunnen raken. De vraag of Jezus arm was, speelt bij mijn weten vrijwel geen rol meer, maar deze Radix is wederom gevuld met voldoende hedendaagse thema’s die lezers bezighouden, en waarbij niet alle auteurs het met elkaar eens zijn.
Bestel dit nummer € 14,00 (inclusief verzendkosten)