Radix, nummer 3, 2017
Wetenschap tussen data en daad
€ 14,00
In dit nummer:
Christelijke pedagogiek: bestaat het? Bram de Muynck
Religie en ontwikkelingshulp: de spanning tussen seculiere visies en religieuze organisaties Elco van Burg
Kerk en Israël in heilshistorisch perspectief Rob van Houwelingen
De ecologische paradox Jacques Schenderling
Essay Robots dopen Chris Verhoeven
Boekbesprekingen
Yuval Noah Harari Homo Deus: een kleine geschiedenis van de toekomst
Martha Nussbaum Woede en vergeving: wrok, ruimhartigheid, gerechtigheid
Floris Cohen Het knagende weten
Robert van Putten, Bart Cusveller en Rob Nijhoff (red.). Denken om shalom: de praktische filosofie van Nicholas Wolterstorff
Redactioneel
In de nasleep van de recente benoeming van Pieter Duisenberg tot nieuwe voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten – en de daaropvolgende petitie waarmee academici en studenten vroegen om zijn aftreden – is het debat over de verhouding tussen wetenschap en samenleving weer volop opgelaaid. Moet een wetenschapper ‘nuttige’ dingen doen of mag ze zich wijden aan het vergaren van kennis-om-de-kennis?
Als ze voor het laatste kiest, moet de maatschappij daar dan aan meebetalen? En wie bepaalt eigenlijk wat ‘nuttig’ is – academici zelf, de politiek, het bedrijfsleven? Kunnen we van wetenschappers politieke of levensbeschouwelijke neutraliteit eisen of veronderstelt dat een scheiding tussen ‘data en daad’ die in werkelijkheid niet bestaat?
Wetenschappers houden zich niet alleen bezig met meten, beschrijven en verklaren van dingen die al bestaan, maar roepen door de keuzes die ze maken en de manier waarop ze hun resultaten communiceren automatisch nieuwe vragen, problemen en onderzoeksobjecten in het leven. Wetenschap vormt het maatschappelijk debat, en daarmee de maatschappij. Deze macht – en de bijbehorende verantwoordelijkheid die het oplevert – hoeven we niet te framen in samenzweerderige termen van een intellectuele elite die wil bepalen hoe de ‘gewone Nederlander’ denkt, praat en doet, maar verdient desalniettemin serieuze reflectie.
Gelovige wetenschappers zijn bij uitstek gewend om over dit soort vragen en spanningen na te denken, omdat het voor ons vanzelfsprekend is dat we in ons leven een ideaal nastreven. Als wetenschappers houden we ons bezig met empirische waarheidsvinding, maar tegelijk claimen we volgelingen te zijn van Iemand die zichzelf aan ons presenteert als de Waarheid en ons een getransformeerde wereld voorspiegelt. Dit laatste informeert zowel de vragen die we stellen als de manier waarop we de wereld om ons heen interpreteren.
In deze editie van Radix gaan diverse auteurs in op de spanning tussen empirie en ideaal.
Bestel dit nummer € 14,00 (inclusief verzendkosten)