Radix, nummer 4, 2016
Schaduwen van zuiverheid
€ 12,50
In dit nummer:
Hoe orthodoxe religie onzuiver kan zijn Mirjam Kosten
Klassieker: Een hervormingsagenda voor de grondslagen van kennis, ethiek en geloof: Kants Kritiek van de zuivere rede Bart Labuschagne
Essay: Een ethiek van gemengde motieven: Adam Smith als gids Cor van der Weele
Beter dan te branden van begeerte: Zuiverheid en kuisheid in de christelijke traditie Frank Bosman
Heiligheid in de oecumenische discussie Peter-Ben Smit
Filosofen als schoonmakers van het laboratorium: Bruno Latour over zuivering en bemiddeling Timon Meynen
Essay: Geloven in de kunst: Over het zuiverheidsideaal van de kunst Joyce Rondaij
Essay: Zuivere wetenschap: een naïef ideaal? Herman Paul
Boekbesprekingen
Peter Abspoel Zingeving in het Westen
Miroslav Volf Flourishing
Mark Noll In the Beginning Was the Word
Thomas Bushlack Politics for a Pilgrim Church
Timo Slootweg Uit de schaduw van de wet
Jürgen Habermas De structuurverandering van het publieke domein
Tomáš Halík De nacht van de biechtvader
Redactioneel
De titel van deze Radix is ‘Schaduwen van Zuiverheid. “Zuiver is een krachtig metafoor”, stelt hoofdredacteur Albert Joosse. Dit nummer brengt het ambivalente van zuiverheid naar de oppervlakte door te laten zien hoe het concept in de filosofie, religie, maatschappij, ethiek en kunst fungeert.
Zuivering in filosofie en religie
Religiewetenschapper Mirjam Kosten gebruikt zuiverheid als theoretisch instrument om na te denken over de plaats van religie in het publieke domein. Ze concludeert dat een frame van ‘orde’ en ‘vuil’ verklaart waarom uitingen van orthodoxe religie, zoals een boerka, als probleem wordt ervaren. Het onzuivere is volgens velen in strijd met de ideale orde.
Kuisheid in het christendom
In de bijdrage van Frank Bosman staat de omgang met zuiverheid centraal. Hij bespreekt de preoccupatie van kerken – met name die van katholieke snit - met celibaat seksualiteit. Volgens Bosman waren nieuwtestamentische christenen niet zo bezig met seksualiteit vanwege de verwachting van de wederkomst. Tegenwoordig zijn christelijke gemeenschappen zo ongeveer de enige plek in onze maatschappij waar aandacht is voor de duistere kanten van seksualiteit.
Onzuivere motieven en vlees
Hoogleraar humanistisch wijsbegeerte Cor van Weele pleit voor waardering van onzuivere morele motieven. Geïnspireerd door Adam Smith stelt zij dat “de verwachting van zuivere motivatie leidt tot teleurstelling en cynisme”. Historicus Herman Paul vraagt zich af of zuivere wetenschap een naïef ideaal is. Volgens hem is de roep om bezinning op de motieven waarmee wetenschappers wetenschap beoefenen vandaag de dag noodzakelijker dan ooit.
Bestel dit nummer € 12,50 (inclusief verzendkosten)