Schepping en evolutie
ForumC vindt het belangrijk dat er in christelijke kring een gesprek wordt gevoerd over schepping en evolutie. Daarom is ForumC gestart met het project ‘From Bable to understanding’, gesubsidieerd door Biologos, om dit gesprek te stimuleren. Waarom eigenlijk en wat willen we ermee bereiken?
Waarom een discussie over schepping en evolutie?
Waarom zouden christenen eigenlijk discussiëren over de evolutietheorie? Het geloof in God als schepper is een belangrijke overtuiging die alle christenen delen; over de vraag óf God schepper is, hoeft de discussie dus niet te gaan. Bovendien hebben de meeste christenen in hun dagelijks leven weinig te maken met de natuurwetenschappelijke theorieën; een discussie over de evolutietheorie is dan ook ver van hun bed. Dat is prima en wij willen niemand een discussie opdringen. Je kunt uiteraard gewoon in God geloven zonder je uitgebreid in de voors en tegens van de evolutietheorie te hebben verdiept. Toch ontstaan er met regelmaat felle discussie tussen enerzijds christenen die geloven dat God het proces van evolutie heeft gebruikt om de aarde te scheppen (theïstische evolutionisten of evolutionaire creationisten), en anderzijds christenen die ervan uitgaan dat alles zo’n 10.000 jaar geleden in een korte tijdspanne is geschapen (jonge-aarde-creationisten). In de afgelopen jaren werden deze discussies vaak gevoerd met hete hoofden en koude harten. Uiteindelijk levert dat weinig op. ForumC denkt dat het belangrijk is dat verschillende groepen met elkaar in gesprek blijven en elkaar niet verketteren. Het ontwijken van vragen leidt op termijn tot een grotere ongeloofwaardigheid van het christelijk geloof, zowel voor christelijke jongeren en studenten als voor niet-christenen. ForumC wil dat christenen vanuit het gezamenlijke vertrekpunt van God als Schepper het gesprek met elkaar aangaan. Zonder daarbij pijnpunten en kritiek achterwege te laten of te negeren.
Wat willen we bereiken?
ForumC wil ten eerste het gesprek faciliteren: zorgen dat verschillende groepen elkaar ontmoeten in een goede sfeer, en elkaars beweegredenen ontdekken en respecteren.
ForumC wil bovendien helder maken welke verschillende standpunten er door christelijke wetenschappers worden ingenomen en welke argumenten zij daarvoor hebben. Een belangrijke vraag daarbij is welke theologische consequenties de verschillende visies hebben. Omdat voor veel orthodoxe christenen het jonge-aarde-creationisme min of meer vanzelfsprekend is, leven er vooral veel vragen over het theïstische evolutionisme, zoals: als God de evolutie heeft gebruikt om de wereld tot aanzijn te brengen, hoe zit het dan met de exegese van de eerste hoofdstukken van Genesis, met de zondeval, met het kwaad in de wereld? Aan deze vragen kan niet zomaar voorbij worden gegaan en ze verdienen serieuze doordenking. ForumC wil daarom deze visie, met haar sterke én zwakke punten, naast andere visies, in het debat inbrengen.
Het doel van het project is niet om de discussie over schepping en evolutie te beslechten, maar juist om het gesprek erover te stimuleren. Studenten lopen vroeg of laat aan tegen vragen rondom het ontstaan van de aarde en het leven. Maar niet alleen bij studenten, ook in gesprekken tussen christenen en niet-christenen komt dit regelmatig naar voren. Ons streven is dat mensen dan niet met een mond vol tanden staan, maar iets kunnen vertellen over de relatie geloof, Bijbel en schepping.
Lees meer:
- In 2009 nam ForumC het initiatief tot het opstellen van ‘Een verklaring van gezamenlijk geloof in God als schepper’, waar christenen met heel verschillende visies zich achter schaarden.
- Met regelmaat wordt gevraagd wat ons standpunt is met betrekking tot schepping en evolutie. Om die reden heeft ForumC een scheppingsverklaring opgesteld.
- In Genesis lees je wat God over de schepping te vertellen heeft. We hebben een aantal preken verzamelt die hierover gaan.
- In het Nederlands Dagblad verscheen op 27 november een interview met theoloog Gijsbert van den Brink. Hij gaat in op de vraag hoe je de eerste hoofdstukken van Genesis kunt lezen, als je uitgaat van een evolutionare schepping: De Bijbel zegt niet dat de schepping volmaakt was.
- In het Reformatorisch Dagblad verscheen een artikel van ForumC-directeur Cors Visser, Loop niet weg voor vragen over schepping en evolutie.
- Predikant Wim de Bruin publiceerde zijn blog Schepping en evolutie: mijn verhaal, in reactie op het artikel van prof. dr. Benno A. Zuiddam in het Reformatorisch Dagblad, waarin hij aangeeft dat 'Bijbelgetrouwe' christenen de evolutietheorie te gemakkelijk omarmen.
- ForumC hield oktober 2013 een besloten conferentie met natuurwetenschappers, voorgangers, jeugdleiders, theologen en opinie-leiders. Hier vindt u het verslag Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
- Harrie Jorna is oud-docent scheikunde, algemene natuurwetenschappen en geestelijk vormingsonderwijs. Na zijn middelbare school belandde hij in een diepe geloofscrisis. Veel van wat in de Bijbel stond, kon niet waar zijn. Na 15 jaar kwam Jorna tot een synthese tussen geloof en natuurwetenschap. In twee delen beschrijft Jorna hoe hij deze verbinding heeft gemaakt. U kunt Harrie Jorna uitnodigen voor een presentatie. Neem dan contact op met ForumC. Ook kunt u zijn powerpoint zelf bekijken.
- Op onze website Geloof & wetenschap plaatsen wij regelmatig nieuwsberichten en opinies over dit thema.
Zij bijv.
Tim Keller, Schepping, evolutie en gewone gelovigen
René Fransen, Schepping of evolutie is een dialoog mogelijk?
Todd Wood, Twijfel in debat schepping/evolutie
En verder het dossier Schepping en evolutie