Nationaal Religiedebat
Jaarlijks organiseert ForumC het Nationaal Religiedebat, waarin we de rol van religie en christelijk geloof onderzoeken in relatie tot een actueel maatschappelijk thema.
Religiedebat 2020: Klimaat, religie en klimaatreligie
Het klimaat verandert, met wereldwijde natuurrampen en vluchtelingenstromen tot gevolg. Wetenschappers voorspellen weinig goeds: het ijs smelt, de zeespiegel stijgt. Natuur raakt beschadigd en gebieden worden zelfs onleefbaar door droogte: nog meer mensen slaan op de vlucht en dieren sterven uit. De wetenschap toont aan: de mens heeft een aandeel in de opwarming van de aarde.
Wat is de relevantie van religie in het klimaatdebat?
Het is ‘alle hens aan dek’: alle krachten moeten worden gebundeld om deze enorme, collectieve uitdaging het hoofd te bieden. Hoe zit het met religie? Is religie een stuwende of juist een remmende kracht in de klimaatacties? Het klimaatactivisme vertoont ondertussen zelf flinke religieuze trekken. Is dit noodzakelijk om de mensen de ernst van de situatie te doen beseffen? Of versterkt het juist de polarisatie tussen de voor en tegenstanders van klimaatactie? En tot slot: is er nog hoop?
Hierover gaat het Nationaal Religiedebat op dinsdagavond 9 maart 2021 in de Metaalkathedraal in Utrecht.
Line-up:
Sprekers:
Mark Dekker: Promovendus in Complex Urban and Climate Systems bij Utrecht University. Werkte 1,5 jaar op Spitsbergen voor klimaatonderzoek van KNMI.
Eva van Urk: Promovenda in Christian ecotheology bij Vrije Universiteit Amsterdam.
Embert Messelink: Tekstschrijver, directeur natuurbeweging A Rocha.
Cor Verkade: Vastgoedondernemer, spreker.
Ben Tiggelaar: Expert in leiderschap, verandering en gedrag.
Gespreksleider:
Talitha Muusse: lid Raad van toezicht MVO, raad van advies TNO, bestuur blikverruimers, Expert in Millennials-generatie.
U kunt het debat fysiek (onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen) en online bijwonen. Zet de datum alvast in uw agenda! In januari volgt meer informatie over de inhoud, de sprekers, tijd en locatie van dit relevante debat.