Nationaal Religiedebat
Jaarlijks organiseert ForumC, in samenwerking met dagblad Trouw, het Nationaal Religiedebat. Daarin onderzoeken we de rol van religie en het christelijk geloof in relatie tot een actueel maatschappelijk en wetenschappelijk thema.
Het klimaat verandert. Wetenschappers voorspellen weinig goeds: het ijs smelt, de zeespiegel stijgt. De biodiversiteit neemt wereldwijd dramatisch af en gebieden worden zelfs onleefbaar door droogte. Met name armen in het zuiden worden hierdoor getroffen. Natuurrampen nemen toe met nog meer vluchtelingenstromen tot gevolg.De wetenschap toont aan: de mens heeft hier een flink aandeel in.
Het is ‘alle hens aan dek’: alle krachten moeten worden gebundeld om deze enorme, collectieve uitdaging het hoofd te bieden. Hoe zit het met religie? Is religie een stuwende of juist een remmende kracht in de klimaatacties? Het klimaatactivisme vertoont ondertussen zelf religieuze trekken. Is dit noodzakelijk om de mensen de ernst van de situatie te doen beseffen? Of versterkt het juist de polarisatie tussen de voor en tegenstanders van klimaatactie? En tot slot: is er nog hoop?
Tickets
Livestream
U hoeft geen ticket te kopen om aanwezig te zijn bij de livestream. De link naar het debat delen we t.z.t. hier en op onze social media.
Helaas lopen we veel inkomsten mis uit de verkoop van tickets vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Maar we vinden het debat te belangrijk om af te blazen. Daarom zijn we een crowfunding gestart: help mee om dit debat mogelijk te maken! Dat kan via deze link of via het formulier onderaan deze pagina. Maakt u liever de donatie rechtstreeks over op onze rekening? Op deze pagina vindt u daarvoor de gegevens.
Wilt u dit debat promoten via uw eigen kanalen? Graag! Hier kunt u de online poster downloaden.
Sprekers en inhoud
'Feiten en onzekerheden' | Mark Dekker
De complexiteit van het klimaat leidt vaak tot verwarring en discussie, mede door ingewikkelde modelresultaten. Dus, tijd voor een feitenrelaas! Waar zijn wetenschappers het over eens, en waar is nog geen consensus over? Waar ligt de grens tussen bewijs en interpretatie? Een kort overzicht van de klimaatkennis anno 2021.
Mark Dekker is promovendus complexe systemen aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft gewerkt bij het KNMI en klimatologisch veldonderzoek gedaan in Spitsbergen, Noorwegen.
'Religie en klimaat: een overzicht.' | Eva van Urk -Coster
Religie speelt een wisselende rol in het klimaatdebat. Terwijl sommige gelovigen de mensheid oproepen zich te bekeren van haar ecologische zonden, trekken anderen zich vanuit religieuze motieven weinig aan van klimaatverandering. Zijn er lijnen te ontdekken in de houding van christenen en andere gelovigen tegenover klimaatthema’s?
Eva van Urk-Coster is toegepast psycholoog en theoloog. Ze doet een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar theologische visies op de ecologische verantwoordelijkheid van de mens.
'Groen geloven: de normaalste zaak van de wereld.' | Embert Messelink
Een religieus pleidooi voor hartstochtelijke klimaatactie. Recht en vrede zijn kernbegrippen voor christenen. Ze gaan over het koninkrijk van God dat komt en dat gekenmerkt wordt door recht en vrede. In een tijd waarin de schepping op wereldschaal zucht, is het duidelijk wat christenen te doen staat: recht en vrede zoeken voor de schepping.
Embert Messelink is directeur van natuurbeweging A Rocha Nederland. Daarnaast is hij student theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Embert heeft een achtergrond in de journalistiek en werkte jarenlang als radioverslaggever en -presentator voor de EO.
'Religie en de eigen religieuze agenda' | Cor Verkade
Een religieus pleidooi voor de zelfstandig-kritische houding van religie ten opzichte van klimaatactie.
Moet je religie wel voor het karretje van klimaatactie willen spannen? Gaat dan niet een seculiere blik de religieuze agenda bepalen? Hoe voorkomen we dat het bestrijden van klimaatverandering zelf een nieuwe ‘religie’ wordt, die de plek van religie inneemt?
Cor Verkade is vastgoedondernemer en spreker. Hij studeerde rechten in Utrecht en politicologie in Rotterdam en Leiden. Vanaf zijn studententijd werd hij actief in het vastgoed, met zijn compagnons richtte hij het vastgoedbedrijf Van Dam, Van Dam & Verkade B.V. Ruim 20 jaar was hij docent en mentor op de Evangelische Hogeschool. Daarnaast gaf hij privaatrecht bij Hogeschool Markus Verbeek en Hogeschool Schoevers. Cor is penningmeester van de belangenorganisatie Vastgoed Belang en voorzitter van regio Midden.
'Ideaal en werkelijkheid' I Ben Tiggelaar
Voor velen, religieus of niet, bestaat er een vaak een grote kloof tussen ons ideaal en de realiteit. We willen deel zijn van de oplossing, maar waarom is het zo lastig ons gedrag aan te passen? En wat kan daarbij helpen? Welke rol kan religie hierin spelen?
Ben Tiggelaar is schrijver, spreker en expert in leiderschap, verandering en gedrag.
Gespreksleider | Talitha Muusse
Talitha Muusse zal het debat in goede banen leiden.
Talitha is presentator voor Op1, lid van de Raad van toezicht MVO, raad van advies TNO en het bestuur van blikverruimers. Ze studeerde als Bedrijfskundige (Msc) af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp 'Duurzaam Leiderschap van de Millennial Generatie'
Klaaglied, biecht en visioen I Kunstenaarscollectief o.l.v. Rikko Voorberg
Tijdens de intermezzo's wordt u meegevoerd met een hedendaags klaaglied en biecht om wat verloren is gegaan door toedoen van de mens naar een visioen: is er hoop? Kunstenaars plaatsen oude teksten/elementen uit de christelijke traditie in een nieuw licht. Religie verruimt immers de verbeelding en ziet mogelijkheden aan of voorbij de grenzen van ons mensen.
Rikko Voorberg is theoloog, theatermaker, schrijver en columnist.
Op twitter, linkedin en in ons Facebookevent delen we in de aanloop naar het debat prikkelende stellingen en artikelen. Blijf op de hoogte voor, tijdens en na het debat, volg ons op social media.
Het debat wodt mede mogelijk gemaakt door:
Van Dorp: Ontwerp, installatie en beheer van techniek.
Fonds Kerk en Wereld (Protestantse Kerk)