Orthodoxe christenen en verlichte ijveraars voor seksuele emancipatie vechten een cultuurstrijd uit over seksualiteit. Toch kunnen ze meer van elkaar leren dan ze vaak denken. Dat betoogt theoloog Ad de Bruijne in een themanummer over “God, seks en politiek” van het tijdschrift Religie & Samenleving, dat vandaag verschijnt.
Orthodoxe christenen zien de publieke invloed van het christelijk geloof afnemen en ze beschouwen de vrije seksuele moraal als een symptoom daarvan. Aan de andere kant voert een verlichte emanciperende elite volgens De Bruijne “een soort kruistocht tegen de traditionele moraal die tegelijk gold als de christelijke moraal.” Als voorbeeld daarvan noemt hij D66, onder andere vanwege de strijd die de liberaal-democraten hebben gevoerd tegen de zogeheten ‘weigerambtenaar’.
Het themanummer van Religie & Samenleving werpt licht op de manier waarop godsdienst, seksualiteit en politiek met elkaar in verband worden gebracht. Dat blijkt in de loop van de tijd radicaal te zijn veranderd. Tot de jaren zestig had religie een vanzelfsprekende plaats in het openbare leven, terwijl er alleen in de privésfeer enige ruimte was voor seksualiteit. Vandaag lijkt weleens het omgekeerde het geval. Veel bijdragen aan God, seks en politiek gaan over homoseksualiteit en/of over islam: twee onderwerpen die in hedendaags Nederland steevast leiden tot politieke opwinding.
Het themanummer verscheen mede naar aanleiding van het symposium waar ForumC het voorjaar van 2016 aan meewerkte onder de gelijknamige titel "God, seks en politiek".