
Nationaal Religiedebat
Jaarlijks organiseert ForumC, in samenwerking met dagblad Trouw, het Nationaal Religiedebat. Daarin onderzoeken we de rol van religie en het christelijk geloof in relatie tot een actueel maatschappelijk en wetenschappelijk thema. Meld u aan voor onze nieuwsbrief en u bent direct op de hoogte wanneer er weer een Nationaal Religiedebat in aantocht is.
2021
De relevantie van religie in het klimaatdebat
Zo’n 80% van de wereldbevolking is religieus. Religie kan dé drijvende kracht zijn in het mobiliseren van mensen in het veranderen van gedrag. Mogen we meer van religie verwachten in het denken over en de aanpak van de klimaatcrisis? Deze vraag was de kern van het Nationaal Religiedebat 2021, uitgezonden vanuit de Metaalkathedraal op dinsdagavond 9 maart.
Niet alle kijkersvragen konden tijdens het debat worden beantwoord. De sprekers hebben dit alsnog gedaan. Kijk per spreker de lezing terug en lees hun antwoorden op kijkersvragen:
2019
God, wij en zij
In zijn nieuwjaarstoespraak noemde burgemeester Aboutaleb polarisatie één van de grootste bedreigingen voor de samenleving. Polarisatie treedt vooral op bij onderwerpen migratie en religie. Maar is polariseren niet noodzakelijk om dat wat er leeft in de samenleving naar boven te krijgen via het publieke debat? Of leidt polarisatie alleen tot uitvergroting van verschillen en komt het grote grijze midden daardoor te weinig aan het woord?
2018
De Godspot
Ben je gek als je gelooft? Dat was het thema van het Nationaal Religiedebat van 30 oktober 2018 in debatcentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Het debat ging over de relatie tussen religie en het brein. Over religieuze ervaringen, maar ook over de maatschappelijke waarde en impact van religie. Sprekers waren de breinwetenschappers André Aleman (Rijksuniversiteit Groningen) en Michiel van Elk (Universiteit van Amsterdam).