10 oktober 2019 / 

 / 

Radix #3 2019: Over de waarde van de paradox

Radix waarde paradox

Redactioneel

Paradoxen zijn intrigerend. Dat bewijst de bekende paradox van Zeno: ‘Achilles en de schildpad’. In een hardloopwedstijd begint de schildpad met een voorsprong op Achilles. De afstand tussen beide wordt gedurende de wedstrijd kleiner, maar Achilles haalt de schildpad nooit in. In werkelijkheid zou dat natuurlijk wel het geval zijn geweest.
Toen onlangs binnen de redactie eens de vraag opkwam “waartoe is Radix op aarde?”, moest ik aan deze paradox denken. In januari 1975 verscheen Radix onder redactie van het Gereformeerd Wetenschappelijk Genootschap, een platform dat het werk van de Vrijmaking in 1944 concreet wilde maken voor het dagelijkse leven. In 2008 ging dit platform op in ForumC. Vanaf dat moment werd Radix veelmeer een podium voor reflectie op geloof, wetenschap en samenleving, zonder eenduidige opvattingen te postuleren. In dat licht moet de naam Radix (‘wortel’) worden gezien, die aanduidt dat wetenschap wortelt in een groter geheel dat niet vanuit zichzelf verklaard kan worden. Daarmee heeft u welhaast iets paradoxaals in handen.
In deze Radix komen diverse voorbeelden van schijnbare en minder schijnbare tegenstellingen aan bod. Gelet op deze artikelen kan geconcludeerd worden dat Radix inderdaad een breed bezinnend plaform biedt. 

Roel Lammers

In dit nummer:

De Böckenförde-paradox – een verkeerd begrepen idee? Geurt Henk Spruyt
Politieke theologie, natuurrecht en staatsrecht Hans-Martien ten Napel
‘Gelijkwaardigheid’ en ‘verschil’ in kerkelijke discussies over man, vrouw en ambt Maarten Verkerk, Nienke Verkerk-Vegter, Fokke Pathuis en Christien Westerik
T.P. van der Kooy over economie en liefde Joost Hengstmengel
Geloven in de fictie Klazina Staat
Reviewartikel Liever wijs dan rijk? Hans Thijssen
Essay Hoe God verscheen op YouTube Mart Jan Luteijn (Lees dit artikel gratis)


Boekbesprekingen

Bert Hoedemaker Ik bid dus ik ben
Paul Frissen Staat en taboe, politiek van de goede dood
Ioannis Zizioulas Gemeenschap en andersheid
Rochus Zuurmond God en de moraal

Bestel de Radix voor € 14,00 of word abonnee.

Verder lezen?

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.