6 juli 2023 / 

 / 

Tweedaagse retraite ‘Geloof in de Wetenschap’ in september

Wat is de zin van het leven? Is er meer tussen hemel en aarde? Heeft mijn bestaan een doel? Over dergelijke levensvragen gaat het in de tweedaagse retraite ‘Geloof in de Wetenschap’, op 9 en 10 september op Klooster Nieuw Sion. Hoogleraar Dick den Hertog en filosoof Emanuel Rutten zullen lezingen geven over wat de wetenschap hierover zegt. Ze nemen deelnemers mee naar het snijvlak tussen wetenschap en religie. 

Daarnaast is er tijd en ruimte om daarop te reflecteren, vragen erover te stellen en erover door te praten met de sprekers en deelnemers.

Voor wie is dit programma bedoeld?

Het programma is speciaal bedoeld voor mensen die in de drukte van een vol leven verlangen naar momenten van onthaasten en bezinning. Aan deze retraite doen mensen mee met allerlei levensovertuigingen en achtergronden. Er is een gedeelde nieuwsgierigheid naar wat er in onszelf leeft. Om nieuwe inspiratie en ‘zin’ op te doen voor onze reis door het leven.

Rust en kloosterritme

De retraite wordt gegeven op Klooster Nieuw Sion. De rust en het kloosterritme van Nieuw Sion nodigen automatisch uit tot reflectie en onthaasten. De prachtige kloostertuin en het aangrenzend bos geven volop gelegenheid voor een wandeling om de inspiratie te laten landen.

Afwisselend programma

De retraite kent een afwisselend programma, inclusief verblijf in een gastenkamer van het klooster. Er zijn lezingen van topsprekers, met ruimte voor vragen en discussie. Er zijn verschillende bezinningsmomenten in de kloosterkapel en tijdens een stiltewandeling. Ook is er tijd om gezellig een biertje te drinken tijdens een bierproeverij of met elkaar door te praten tijdens de maaltijden of ’s avonds bij het kampvuur. Het programma start op zaterdag 9 september om 9.00 uur en eindigt zondag 10 september om 15.30 uur.

Sprekers

Prof. dr. ir. Dick den Hertog (1967) is hoogleraar Operations Research aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich op het ontwikkelen en oplossen van wiskundige optimalisatie modellen. Hij combineert theoretisch en toegepast onderzoek met grote maatschappelijke impact.
Emanuel Rutten
 (1973) is cum laude afgestudeerd in wiskunde aan de TU Delft en filosofie aan de VU Amsterdam. Hij promoveerde in de analytische wijsbegeerte op een proefschrift over Godsargumenten. Sindsdien is hij als onderzoeker en docent verbonden aan de VU. Hij is auteur van diverse boeken waaronder het tweeluik Het Retorische Weten. Rutten kwam internationaal in het nieuws omdat hij een oorspronkelijk argument voor het bestaan van God introduceerde.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden kan op de website van Nieuw Sion.

Verder lezen?

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.