9 november 2016 / 

 / 

Vijf tips voor gelovige medelanders

Religie en samenleving lijken op gespannen voet te staan. Aan de ene kant staat een groep seculiere Nederlanders die met argwaan kijkt hoe gelovigen hun religie handen en voeten geven. Aan de andere kant staan orthodoxe gelovigen die zich ingeperkt voelen in hun religieuze vrijheid. Is het mogelijk om als nieuwe meerderheid en nieuwe minderheid op een gezonde manier met elkaar om te gaan?

We geven alvast vijf tips voor gelovige medelanders.

1. Doe iets aan onwetendheid

De cijfers over ontkerkelijking in Nederland liegen er niet om. Een gezonde houding tegenover je niet-gelovige medelander begint bij het kennis nemen van cijfers, je bewust raken dat in er in korte tijd grote verschuivingen hebben plaatsgevonden en dat dit zijn gevolgen heeft voor de samenleving. Er zit niets anders op dan samen zoeken naar een nieuwe balans.

2. Doe iets aan onwetendheid over anderen

Vaak loopt het in discussies over religie mis omdat er over en weer onwetendheid en onbegrip is over standpunten. De eerste zet is aan jou. Ontmoet je niet-gelovige medelanders. Leer ze kennen. Of pak het groots aan en organiseer voor jouw organisatie, klas of jeugd- of studentenvereniging een uitwisseling met een club van een andere levensbeschouwing en interview elkaar rond een actueel thema.

3. Stop met Calimerogedrag

Je kunt natuurlijk in een hoekje gaan zitten blijven jammeren dat het allemaal zo slecht gaat. Maar het is een weinig constructieve houding en het nodigt je vermeende opponenten niet uit om je serieus te nemen.

4. Lach

Humor is in bijna een alle gevallen een goed wapen. Of om de ander te ontwapenen of om jezelf te relativeren. Een aardig voorbeeld is het tweetbericht van Kees van der Staaij nadat D66 onlangs het wetsvoorstel indiende om de zondagswet af te schaffen: “D66 dreigt overwerkt te raken van al die schrapwetten! Daarom welgemeend SGP-advies: neem je rust, vooral op zondag. Knap je echt van op!”

5. Lees meer seculiere lectuur

Laat christelijke scholen meer seculiere onderwijsmethoden invoeren. Wellicht helpt dat, zoals onlangs in de VS werd betoogd

Meer tips en achtergronden over dit thema? Binnenkort verschijnt bij ForumC het boek ‘Seculiere Bokito’s & Christen Calimero’s‘ over de rol van religie in het publieke domein.

Verder lezen?

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.