23 augustus 2022 / 

 / 

Reactie ‘AI-theoloog’ Jack Esselink op Radix-artikel over kunstmatige intelligentie

AL

In het recente themanummer over kunstmatige intelligentie van ons wetenschappelijk tijdschrift Radix, verscheen ook het artikel ‘Kunstmatige intelligentie en het gevaar van reductionisme’, geschreven door Henk Jochemsen en Hugo Peters. Het artikel is gratis te lezen op de website van Techthics.

Hierop kwam een inhoudelijke, scherpe reactie in de vorm van een artikel van theoloog en ‘Data en AI evangelist’ Jack Esselink:

Inleiding

”Het themanummer over kunstmatige intelligentie, hierna verder afgekort tot AI,[1] van het christelijk tijdschrift Radix bevat diverse artikelen over de rol die AI speelt in onze samenleving en in het bijzonder hoe dit gekoppeld is aan geloof en ethiek. Zoals ik vorige maand al op Twitter aankondigde, geef ik in dit artikel een reactie op het artikel van Jochemsen en Peters (2022) waarin zij betogen dat AI in zichzelf leidt tot een reductie van de werkelijkheid waarbij zij in hun betoog gebruik maken van de inzichten uit de Reformatorische wijsbegeerte van de Nederlandse filosoof Herman Dooyeweerd (1894-1977). Ik ben zelf erg gecharmeerd van Dooyeweerds visie op de werkelijkheid en was ook blij verrast dat beide heren zijn gedachtengoed gebruiken om het verschijnsel van AI te analyseren.

Wat is AI?

Het lezenswaardige artikel begint met een uiteenzetting van voorbeelden waarin de goede en de donkere kanten van AI worden duidelijk gemaakt. Ondanks dat de lezer een indruk krijgt wat AI ongeveer is, ontbreekt het aan een goede definitie ervan. Ik vind dit persoonlijk een gemiste kans omdat het hierdoor niet altijd helder is wanneer de auteurs over AI spreken, of in het algemeen over technologie. Een goede definitie die ik zelf vaak gebruik in mijn dagelijkse werk als docent en spreker over AI staat in het recente WRR-rapport over AI (WRR 2021) waarin AI gedefinieerd wordt als “systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en – met enige graad van autonomie – actie te ondernemen om specifieke doelen te bereiken” (WRR 2021: 12).”

Lees verder op aitheloog.nl

Bestel hier de Radix

Jack Esselink is AI theoloog. Hij wil graag theologie verbinden met de wereld van technologie. Jack heeft ruim 25 jaar ervaring opgedaan in de software wereld en heeft bij diverse grote bedrijven als Cognos en IBM gewerkt in diverse commerciële en technische rollen. De laatste jaren was Jack actief als AI Evangelist waarin hij door middel van presentaties, keynotes en workshops organisaties hielp betere en slimmere dingen te doen met hun data.


Verder lezen?

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.