5 juni 2024 / 

 / 

Internationaal

Scholten had vele internationale contacten. In de juristenwereld en daarbuiten. Uit de biografie weten we bijvoorbeeld dat hij aanwezig is geweest op en een bijdrage heeft geleverd aan de oecumenische wereldconferentie in Oxford in 1937. Ik had zulke contacten niet – tot voor kort. Sinds een paar jaar heb ik wat contact met de Duitse vereniging Christ und Jurist. Dat is een heel actief gezelschap, dat sinds 1997 congressen organiseert, in Duitsland regionale kringen heeft, internationale gebedsbijeenkomsten organiseert via Zoom en bezig is in Europa een netwerk op te bouwen van christen-juristen.

Dat laatste doen ze samen met de Engelse vereniging Lawyers’ Christian Fellowship. Die Engelse vereniging bestaat al sinds 1852 (!), telt ruim 1500 leden (hoe groot de Duitse is, weet ik niet) en heeft vertakkingen in vele landen, vooral in Oost-Afrika. Samen hebben ze internationale conferenties georganiseerd in Berlijn (2018) en in Cambridge (2022). De volgende internationale conferentie is gepland voor 2026. Tussendoor blijken er kleinere, regionale conferenties te zijn in (onder meer) Spanje, Oostenrijk en Engeland. En in Duitsland, om precies te zijn: in Keulen, komend weekend (7-9 juni).

“Tot het Oude Testament zullen wij, als wij verder willen komen in de Christelijke staats- en rechtsleer, ons meer hebben te wenden”

Deze uitspraak van Scholten heb ik al meermalen geciteerd in mijn blogs. Het lijkt bijna alsof de Duitse collega’s die ook hebben gelezen. Want als thema voor hun nationale conferentie (“Bundes-tagung”) van dit jaar hebben zij gekozen: “Het Jodendom – De schat van onze gemeenschappelijke wortels” („Judentum – der Schatz unserer gemeinsamen Wurzeln“). Vanwege dat prachtige thema kon ik het niet nalaten mij aan te melden als deelnemer. Waarbij een prettige bijkomstigheid is, dat Keulen niet zo heel ver weg is van Zoetermeer: drie uur met de trein. Er worden, naar mij werd verteld, zo’n 90 à 100 deelnemers verwacht.

Het programma ziet er indrukwekkend uit. De conferentie start op vrijdagavond met een lezing door een rechter over haar ervaringen als christen-jurist (“Erfahrungsbericht”). Zaterdagochtend zijn er lezingen door een hoogleraar (tevens “Rabbinerin”) en een Joods advocaat over de “Grundlagen aus Sicht einer Rabbinerin und eines jüdischen Rechtsanwalts”, en van een hoogleraar Oude Testament over de “Rechtsgrundlagen im Alten Testament und ihre Relevanz für Christen heute”. Zaterdag-middag is er een lezing van een Pfarrer und Privatdozent für Neues Testament over “Jesus, der Jude – und die Missverständnisse der Christen”. Zondagochtend ten slotte een Ökumenischer Gottesdienst.

Tussendoor zijn er nog tal van andere activiteiten, zoals “Zweiergespräche”, workshops, een wandeling door de Keulse binnenstad, bezoek van een katholieke mis, een bezoek aan een synagoge, en op zaterdagavond: een tijd voor gebed en lofprijzing, met daarna een “Late Night Café”.

En overigens is er voorafgaand aan deze Bundestagung nog een “Next Generation-Tag” voor jonge juristen (studenten). Ook organiseert C+J jaarlijks een introductieweek voor aankomende christelijke rechtenstudenten.

Binnenkort hoop ik “verslag” te kunnen doen van een prachtige conferentie.

De site van C+J is: https://christ-jurist.de/ ; die van LCF: https://lawcf.org/ .

Verder lezen?

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.