Ben je jurist, filosoof of theoloog of volg je een studie in deze richting? En wil je meer weten over hoe je (later) jouw vak met het christelijk geloof kunt verbinden? Kom dan naar de leeskringen van het ForumC-juristennetwerk en overdenk met elkaar het werk van de prominente Amsterdams rechtsgeleerde en christen Paul Scholten. 

Programma

Paul Scholten (1875-1946; hoogleraar UvA) heeft zich in woord en geschrift intensief beziggehouden met de ontwikkeling van een christelijke staats- en rechtsleer. De neerslag daarvan is te vinden in Deel I van zijn Verzamelde Geschriften, dat zijn rechtsfilosofische opstellen bevat. En in Deel II, dat de meer maatschappelijk en politiek getinte opstellen bevat. Tijdens de leeskring bestudeer je met elkaar dit imposante en nog altijd actuele werk. 

In de leeskringen worden de geschriften van Scholten in beginsel in chronologische volgorde besproken. Na een radiostilte van bijna twee jaar vanwege de Corona-pandemie staat op donderdag 21 april in Rotterdam op de agenda: 

  • opstel nr. 6 (1924): “Recht en billijkheid” (Verzamelde Geschriften, Deel I, p. 225-281).

De complete Verzamelde Geschriften  zijn hier te downloaden van de site van het Digital Paul Scholten Project van de UvA. Ter voorbereiding ontvang je een gespreksnotitie.

Wanneer en waar?

De leeskring in Rotterdam is gepland op donderdag 21 april 2022 van 20.00 tot 21.45 uur.

Voor wie?

Voor juristen, theologen, filosofen, en iedereen die geïnteresseerd is in vragen rondom geloof, wetenschap, christendom en cultuur.

Info en opgave

Je kunt je voor de leeskring aanmelden via info@groenenboomadvocaat.nl.

De leeskringen worden in Rotterdam en Zwolle gehouden, twee of drie avonden verspreid over het jaar. Ook wordt er sinds 2003 jaarlijks in Utrecht een Paul Scholten-studieochtend gehouden. Daar leiden twee sprekers een onderwerp in, met ruim gelegenheid tot discussie. De e.v. studieochtend is gepland op 8 oktober a.s., 10.00-12.00 uur. Aanmelden kan per mail of telefonisch bij ForumC. Zie voor meer informatie de site van het Juristennetwerk: https://forumc.nl/christen-juristen-netwerk/ .