Ben je jurist, filosoof of theoloog of volg je een studie in deze richting? En wil je meer weten over hoe je (later) jouw vak met het christelijk geloof kunt verbinden? Kom dan naar de leeskringen van het ForumC-juristennetwerk en overdenk met elkaar het werk van de prominente Amsterdamse rechtsgeleerde en christen Paul Scholten. 

Programma

Paul Scholten (1875-1946; hoogleraar UvA) heeft zich in woord en geschrift intensief beziggehouden met de ontwikkeling van een christelijke rechts- en staatsbeschouwing. De neerslag daarvan is te vinden in Deel I van zijn Verzamelde Geschriften, dat zijn rechts­filosofische opstellen bevat. En in Deel II, dat de meer maatschappelijk en politiek getinte opstellen bevat. Tijdens de leeskringen in Rotterdam en in Zwolle bestuderen we met elkaar dit imposante en nog altijd actuele werk. We streven naar twee of drie leeskringen verspreid over het jaar.

In beginsel bespreken we de geschriften van Scholten in chronologische volgorde. Op donderdag 2 februari a.s. staat in Rotterdam op de agenda:

  • opstel nr. 8 (1932): “Recht en gerechtigheid” (Verzamelde Geschriften, Deel I, p. 296-317). Dit is de rede die Scholten als Rector-Magnificus heeft gehouden ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de UvA (en haar voorgangers).

De complete Verzamelde Geschriften zijn te downloaden van de site van het Digital Paul Scholten Project van de UvA.

Wanneer en waar?

De leeskring in Rotterdam is gepland op donderdag 2 februari 2023 van 20.00 tot 21.45 uur.

Voor wie?

Voor juristen, theologen, filosofen, en iedereen die geïnteresseerd is in vragen rondom geloof, recht, wetenschap, christendom en cultuur.

Info en opgave

Meld je aan via info@groenenboomadvocaat.nl.Save the date
Naast de leeskringen is er sinds 2003 de jaarlijkse Paul Scholten-studieochtend in Utrecht. Daar leiden twee sprekers een onderwerp in, met ruim gelegenheid tot discussie. De e.v. studie­ochtend is gepland op 7 oktober a.s., 10.00-12.00 uur. Zet die datum alvast in je agenda! Meer informatie komt t.z.t. op de site van het Juristennetwerk.