fbpx

Leeskring Paul Scholten

Lezing
ic_medium_w300h300q100_paul-scholten-studie-ochtend
Datum: 19 februari 2020 20:00 - 21:45

Plaats: Rotterdam

Ben je jurist, filosoof of theoloog of volg je een studie in deze richting? En wil je meer weten over hoe je (later) jouw vak met het christelijk geloof kunt verbinden? Kom dan naar de leeskringen van het ForumC-juristennetwerk en overdenk met elkaar het werk van de prominente Amsterdams rechtsgeleerde en christen Paul Scholten. 
Programma

Paul Scholten (1875-1946; hoogleraar UvA) heeft zich in woord en geschrift intensief beziggehouden met de ontwikkeling van een christelijke staats- en rechtsleer. De neerslag daarvan is te vinden in Deel I van zijn Verzamelde Geschriften, dat zijn rechts¬≠filosofische opstellen bevat. En Deel II, dat de meer maatschappelijk en politiek getinte opstellen bevat. Tijdens de leeskring bestudeer je met elkaar dit imposante en nog altijd actuele werk. 

In de leeskringen worden de geschriften van Scholten in beginsel in chronologische volgorde besproken. In februari 2020 staat in Rotterdam op de agenda:

  • opstel nr. 5 (1918): "Gerechtigheid en recht" (Verzamelde Geschriften, Deel I, p. 216-224), in combinatie met
  • 21 (1917): "De gewetensvrijheid tegenover den militairen dienstplicht" (Deel II, p. 22-30) en
  • 22 (1928): "De toepassing der Dienstweigeringswet" (Deel II, p. 31-35).

De complete Verzamelde Geschriften zijn te downloaden van de site van het Digital Paul Scholten Project van de UvA via de link https://www.paulscholten.eu/dutch/ . Ook ontvang je ter voorbereiding een paper.

Wanneer en waar?

De volgende leeskring in Rotterdam is gepland op woensdag 19 februari 2020 van 20.00 tot 21.45 uur.

Voor wie?

Voor juristen, theologen, filosofen, en iedereen die ge√Įnteresseerd is in vragen rondom geloof, wetenschap, christendom en cultuur.

Info en opgave

Je kunt je voor de leeskring aanmelden via info@groenenboomadvocaat.nl.

De leeskringen worden in Rotterdam en Zwolle gehouden, twee of drie avonden verspreid over het jaar. Ook vindt sinds 2003 jaarlijks de Paul Scholten-studieochtend plaats.

 

Email
info@groenenboomadvocaat.nl